fredag 1 augusti 2008

Kinadagbok Dag 10 - Söndag

Vi började morgonen med frukost som vanligt. Idag var det buffé till skillnad från de övriga dagarna och man kunde äntligen sa så mycket eller snarare lite mat man ville, istället för att jämt bli överproppad med massa mat. Vi gick vår sedvanliga morgonpromenad längs turiststråket och slutade vid Shaolintemplet för att ta lite kort utanför, eftersom det kostade att gå in. Hittade dock en annan ingång där de sålde lite böcker såväl som designsaker inkl. designkläder. Ni vet vad jag tycker om designsaker, men dessa var faktiskt sjyssta och kläderna var som billiga kläder i Sverige, dvs 40-100kr för en t-shirt. Jag köpte en bok om lite historia ang. Shaolin. Dessutom hade de en affär jämte med skor. Generellt hatar jag o gå i skoaffärer i Sverige eftersom alla antingen går omkring i likadana skor, eller så är skorna affärerna säljer helt enkelt skitfula, men här riktigt stod jag och dreglade över de olika skorna som de sålde. Nu vet jag hur det känns för tjejer och deras fetish för skor. Skall hur som helst köpa ett par innan jag drar hem. De kostade även dem, som billiga skor i Sverige, ca 350kr.
Efter besöket i båda designaffärerna hittade vi ytterligare en sidoingång som visade sig leda rakt in i Shaolintempet. Det var ett väldigt stort område och ändå var vissa delar avspärrade för turister där bland annat en del av de nuvarande munkarna som skötte om templet bodde. Tog säkert över ett 50tal kort på det stället. Mestadels på den vackra arkitektur men även på historiska monument och statyer. Dock går det inte att beskriva med kort hur det var, utan man måste uppleva själva miljön och stämningen och hur mäktigt det är.

Huvudingången i Shaolintemplet

Gårdsplan på Shaolintemplets område

Innuti en byggnad i Shaolintemplet

Shaolintemplet klart och dags för Dengfeng. På väg dit passerade vi vårt hotell och barnen/ungdomarna som tränar där höll en utomhusuppvisning som vi bara var tvungna att se. Fick även provat filmfunktionen på kameran som visade sig vara väldigt användbar.

Uppvisning med barn

Taxiresan till Dengfen tog ca 15min och kostade 30 yuan, ca 25kr. Denfeng var väldigt stort även om det kan klassas som en liten stad i Kina. Skulle gissa på att Dengfeng var ungefär som Göteborg, storleks och invånarmässigt. Det fanns några få stora huvudgator men alla gator riktigt flödade med småaffärer, små 1-rummare på ca 10-20m2. Fick köpt några San Da-filmer inne i en DVD-affär men vet dock inte om det är äkta San Da, men det återstår att se. Några timmars underhållning för en billig peng blir det om inte annat. Köpte även ett par andra trevliga par skor för 75 yuan (ca 60kr). Lyckades även pruta ner från 78 yuan till 75 yuan. Verkar inte gå att pruta i vanliga affärer. Det fanns även en stor kanal som gick genom staden. På vissa ställen var det knappt något vatten som rann. Där såg vi en man med håv som stod och fångade djur ur vattenmynningar i kanalen och lade i en spann. När vi kikade i spannen hade han fångat 2st sköldpaddor och någon ål-liknande fisk.

Man med håv i kanal

Fångsten

Liten gata med småaffärer i Dengfeng

Vi tog även in på något lokalt ställe och tog var sin iskall folköl. 3,3% för att vara exakt men det var den godaste öl jag haft på länge och pga. av värmen och träningen och inte druckit eller ätit på ett tag, blev man perfekt ”lullig” och svävade på moln när man gick vidare. Det blev lite mer shopping innan vi drog oss hemåt. Souvenirer denna gång. Hittade lite saker till Louice. Får se om hon gillar dem. Då det involverar kläder, var det skitsvårt att hitta något hon förhoppningsvis gillar och även passar. De har nämligen inte så mycket mått här nere. Iaf inte som jag kan läsa. T-shirten jag handlade för några dagar sedan var exempelvis XXXL, men bara aningen större än mig själv.

Köpte även en lite souvenirer i den lokala turistaffären hemma vid templet där det går att pruta ganska mycket på vissa saker. Denna gången till lillasyrran o Jonne och återigen till mig själv.

Inga kommentarer: