tisdag 11 november 2008

IPRED

Då är den på väg under förhandlingar, den nya lagen alla väntat på som gör att storbolagen kan utöva maffialiknande metoder för utpressning för fildelning.
Jag pratar om IPRED. Lagförslaget som är på allas läppar, regeringens och givetvis resten av svenska folket.

I princip handlar den om att regeringen skall sluta jaga fildelare och istället överlåta detta till upprovsrättsmännen, vilket är stora skivbolag samt filmbolag. Dessa bolag får, vid "misstanke om fildelning" samla på sig information om avnändaren såsom ipadress och personuppgifter som de då genom laglig rätt skall få från bredbandsbolagen. De personer som misstänks skall kunna dras i domstol och då om förlorar, förutom att få betala domstolsavgifter, även straffavgift till bolagen för nerladdat material och det vet vi ju sedan de enstaka tidigare fall som varit uppe i media, att dessa avgifter kan dra iväg åt helvete högt.

Tanken i det hela kan ju säkert låta trevligt med tanke på att folk skall betala för sig etc etc. MEN! Bolagen kommer givetvis utnyttja sin nya makt och börja köra med utpressning eftersom det inte finns någon privatperson där ute som kommer ha ekonomiska medel för att motsvara de toppadvokater som bolagen använder sig av. En annan intressant sak som oxå bidrar till maffiametoder var att det uppmanades att upphovsrättsmakarna skulle ta kontakt med den "misstänkte" och lösa det utanför domstol och det kan man ju tänka sig hur det blev såsom någon på något forum kommenterade : "betala annars drar vi dig inför domstol".

Dock verkar inte alla vara emot detta lagförslag utan vissa påstår att rätt skall vara rätt och upphovsrättsmannen skall ha betalt för det den gör. Typiska sådana personer som ringer in till bland annat bredbandssupporten och kräver att deras hastighet skall vara 24.0000Mbit/sekund och inte 23.9999Mbit/sekund eftersom rätt skall vara rätt. Tyvärr ni som tänker så för det fungerar ej så. Det är sällan den riktiga upphovsrättsmannen som får betalt för sitt jobb. Nu pratar jag om artisten. Denne får ca 2-10kr/CD-skiva som säljs, resten får de stora bolagen som kräver mer. Det artister i dagens läge tjänar pengar på är främst spelningar kära folket. Ingenting annat.
Men som sagt, vem vill lägga ut 200kr på en skit-CD där bara 1 eller 2 låtar är bra. Som någon annan i en kommentar på någon nyhetssida om detta sade. Att företagen anpassa sig till bättre försäljningsmetoder eller gå i konkurs. Så är det med alla företag. Anpassning till marknaden eller gå i konkurs.

Redan nu kan jag på rak arm säga en del andra metoder för bolagen att anpassa sig för att ändå tjäna pengar.

MUSIKBOLAG:
Internetsidor där man betalar och laddar hem musik.
Har funnits länge av mindre företag samt privata artister som lägger ut bland annat låtar.

Kan provlyssna på en liten snutt på låten, säg 20-30sekunder. Sedan välja om man vill köpa låten (webbshoppliknande) för en 5-10kr eller så. Så får man ladda hem låten. Hur smidigt som helst och man behöver inte betala för massa skitlåtar man ändå aldrig kommer lyssna på.

Problemet med denna metod är att musiken till sådana här sidor är alldeles för utspridd, men om de stora musikbolagen gjorde egna sådana här sidor där de samlade all sin muisk, så skulle det inte vara några problem.

INTERNETLEVERANTÖRER:
En annan form av abonnemang. Ett abonnemang med lite extra kostnad där det är lagligt och ladda ner material där den "extra" kostnaden går till pengar till upphovsrättsmakarna.

Så svårt vare o komma på 2 potentiella lösningar. Tog mig ca 5min o printa ner dem.
Dock kommer hursomhelst tekniken ligga långt före dessa lagar när de träder i kraft och hackers o diverse liknande människor kommer på andra nyare, smartare sätt att fildela.

För mer läsning om detta från någon som är mer insatt med dokumentation så kan ni surfa in på denna bloggen:

http://minimaliteter.blogspot.com/2008/10/ipred-dumskallarnas-sammansvrjning.html


Kolla även på IDG.se och sök på IPRED

1 kommentar:

Anonym sa...

men jaaaaaa! Gud vad skönt att det inte bara är jag som känner sådär. Höll på att bli vansinnig under FRAdebatten, inte en enda människa på hela min avdelning sade ett pip om FRA under hela processen och när jag gjorde det fick jag höra att "nej men det är väl inget att bry sig om"... att jag inte ströp någon då var ett mirakel...

Hursomhelst, kul att ha hittat din blogg och grattis till lägenhet osv. Stor kram från din gamla kollega Jenny :-)